dilluns, 6 de desembre del 2010

El monstre dolç (societat de consum!) (i 2)

Joan F. Mira ha acabat la sèrie d’articles dedicada al consumisme i a la distribució de prioritats col·lectives i personals que, segons ell, anorrea la societat contemporània. En la seva columna setmanal a la revista El Temps, des de la seva posició de pensador i escriptor amb una vastíssima i sòlida trajectòria, sol trobar l’enfoc just, el comentari precís, en aquesta anàlisi crítica del nostre món.


Mira dedica l’últim article d’aquesta sèrie a parlar de la crisi de les esquerres a partir d’una anàlisi de Raffaele Simone. A Europa ja fa temps que governen els partits conservadors; els catalans, ens acabem de posar al mateix nivell i Mira comenta, en general, que tot plegat està motivat per la crisi ideològica de les esquerres, que no ha sabut trobar el discurs necessari per als nous temps. Ens acaba oferint la seva recepta personal:

“Afirma Raffaele Simone, “en aquests inicis del segle XXI el dipòsit d’idees de l’esquerra frega ja la bancarrota”. I per això, també, la resistència al poder del monstre ha de tornar a valors clàssics... que són els de la socialdemocràcia dels països del nord d’Europa i de la millor tradició liberal. I aplicar-se a la seriositat i alt nivell en l’educació, a la regulació dels excessos financers, a la laïcitat sense hostilitat, a la seguretat sense intolerància, als mitjans de comunicació sense barroeria, a controlar l’estat-providència per no portar-lo a la ruïna, a promoure eficaçment la responsabilitat personal. O això, i més coses, o el monstre dolç ens adormirà tots, abans de digerir-nos en una llarga i definitiva digestió.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada