dimarts, 2 d’agost del 2011

Cristòfor

“Tal dia com avui de fa 519 anys van salpar del port de la vila de Pals un estol de mariners catalans amb l’objectiu de descobrir una nova ruta a les Índies. L’expedició, sufragada pel rei d’Aragó, Ferran, comte de Barcelona, senyor de Pals, va tornar carregada de trumfes, tomates, fesols..., tot un món desconegut fins llavors pels habitants d’aquesta vella Europa.”


No sóc historiador, però he volgut començar aquestes ratlles amb un paràgraf que podria ser la presentació de la figura de Cristòfor Colom en una classe d’ensenyament secundari a Catalunya.

Doncs bé, si algú fes cas de les paraules del president de la Comunitat Autònoma de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel (paraules que, com sempre, han passat una mica inadvertides, però de les quals segurament “algú” ja n’ha pres bona nota...), com que en aquesta introducció no es parla de les grandeses dels Reis Catòlics, de la “unidad de destino para lo universal”, de la perennitat intemporal d’Espanya, etc., “s’haurien de retirar les competències en matèria d’ensenyament a la Comunitat Autònoma de Catalunya!”

I jo hi afegeixo: i, de pas, depurar mestres i professors catalans i substituir-los per “especialistes” formats en els campaments de joventut castellans. No sé ben bé per què però és una història que em sona...

Per sort, tanta ceguesa i tant d’autoodi que ens ha tenallat durant dècades (el franquisme va aconseguir en bona part tots els seus propòsits) va desapareixent de mica en mica i molts catalans ja gosen fer front a tanta animadversió.

Ahir mateix, sense anar més lluny, el conseller de cultura Ferran Mascarell va fer un pas més en aquest sentit. Pas a pas...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada