divendres, 5 d’agost del 2011

Símbols i banderes

Fa uns anys, era tradicional sentir la crítica que els catalanistes, especialment els independentistes, només es preocupaven pels símbols, per les banderes. Era l’època dels “ciutadans del món” (una mica com a l’anunci de la cervesa...). Com sempre, la truita s’acaba girant i, tal dia com avui, els Ciutadans són els primers a fixar-se en l’ús de la simbologia, els espanyols són els primers a regular els draps, les banderes.


Mentrestant, l’independentisme creix i creix, i no pas pel motiu de les banderes; ben al contrari, cada cop més catalans se sumen a la causa independentista perquè reconeixen el tracte discriminatori que l’Estat espanyol dóna als catalans, perquè veuen que són tractats com a “ciutadans” de segona, com la mamella que raja i raja i que no rep res a canvi.

Els espanyols, en canvi, només miren els símbols (i la pela que ens poden treure, és clar!). Un parell d’exemples d’aquesta setmana:

Ara resulta que la Federació Espanyola de Futbol ha decidit que els futbolistes no podran exhibir cap bandera o símbol que no sigui l’espanyol quan vagin a recollir premis (fins ara, com que no guanyaven mai, no hi havia gaire problema). El seleccionador de la sub-19 s’ha fet famós per arrencar del coll d’un jove asturià la bandera que li havia lliurat la seva mare. És clar que el perill no és Astúries, sinó la meitat dels jugadors seleccionats, que són catalans, i que si comencen tots a treure la seva bandera, algú s’adonaria que continuem sent la mamella. No hi fa res, evidentment, que un dels jugadors es passegi amb un toro enganxat enmig del vermell i el groc.

I l’altre: un bon “ciutadà” de Calonge es va adonar que a l’Ajuntament no hi lluïa el drap dels estancs i, nostàlgic ell, ho va comentar al Defensor del Pueblo (el seu) que ho va notificar al delegat del Govern espanyol a Catalunya, l’il·lustre secretari de Política Institucional de l’executiva del PSC Joan Rangel. El delegat, com no podia ser de cap més manera, va córrer a requerir l’Ajuntament empordanès que complissin diligentment la normativa estatal de símbols, banderes i altres draps.

D’exemples com aquest, en podríem posar molts més; per exemple, com informa l’Ara avui mateix, la croada contra els noms “catalanistes” dels carrers del País Valencià (ara “comunitat valenciana” en la major part d’ajuntaments governats pel PP). Però vull acabar recordant la fanfarronada del portaveu del Govern català, Francesc Homs, afirmant que ell porta les enganxines del CAT al seu cotxe perquè, segons ell, això no és motiu de sanció. Com que ens consta que no és així, el grup parlamentari d’Esquerra ha impulsat una moció perquè tots els cotxes oficials del parlament també les hi duguin. Què hi dirà CiU? I què votarà el grup de Joan Rangel?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada