dimecres, 7 de setembre del 2011

Immersió?


Ho deia l’Eva Piquer en alguna piulada: cansa molt haver d’insistir argumentant en defensa de temes tan trivials.


Ho deia l’Antoni Bassas en un article a l’Ara: no ens podem permetre mantenir aquest estrès amb tot allò que afecta les relacions entre Catalunya i Espanya.

Aquest dilluns, a la plaça dels gegants d’Olot ens hem aplegat tres-cents olotins en defensa del sistema educatiu català. Cal? Sí que cal! Sembla mentida, però sí que cal: trenta anys després, els catalans encara hem de justificar que allò que fem està bé. Per què? Perquè als espanyols no els agrada. Perquè, encara que la immersió a l’ensenyament hagi rebut els elogis del Parlament europeu, com que no garanteix la màxima falangista de l’”Espanya, una!”, a Espanya no ho poden permetre.

I, efectivament, haver de continuar argumentant allò que no només s’ha argumentat, sinó que ja s’ha aplicat, s’ha valorat i s’ha elogiat, ja cansa...

Perquè el tema no és aquest. El tema és que els espanyols somien “una grande y libre”. I Catalunya no hi té lloc.

Els catalans, més enllà de justificar-nos, hauríem de començar a plantejar com volem el nostre sistema educatiu en uns Països Catalans independents. Hauríem de tenir clar que la llengua vehicular de l’ensenyament ha de ser la llengua pròpia. Que el domini d’altres llengües (especialment l’anglès i el castellà) és imprescindible, però que això no passa per limitar el coneixement de la llengua pròpia. Hauríem de tenir clar que és molt important que tots els catalans coneguin la llengua del país, cosa que avui per avui encara no passa.

Totes les matèries que ha d’aprendre un alumne s’han de presentar en català, en la llengua del país; alhora que el sistema (i la societat) ha de poder garantir que els catalans tenen prou domini de les llengües més importants del món per poder-s’hi moure.

Si no ho fem així, si no som prou contundents, els catalans potser parlarem moltes llengües, però acabarem perdent la nostra (com ha passat en tantes i tantes llengües del món), i potser acabarem desapareixent com a país.

Per això és tan important que defensem el nostre ensenyament!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada