dissabte, 4 d’agost del 2012

El talent de Jordi Nopca


Lectures d’estiu: he pogut encarar un dels llibres que més m’intrigava d’aquests últims mesos. El talent, del periodista de l’Ara Jordi Nopca, és un llibre estrany, sorprenent, diferent.


A mig camí entre l’acció inversemblant de James Bond i el gore inquietant de Quentin Tarantino, se succeeixen tota una sèrie d’accions esbojarrades que ens porten a la Lisboa de Fernando Pessoa. No hi falten les corredisses, ni les persecucions; entre cops, crims, fantasmes i esperits, salts al buit inesperats i altres sorpreses...

Una parella d’editors aconsegueixen de la manera més quotidiana possible l’únic exemplar d’una màquina descobridora del talent literari. Conscients que l’invent els pot fer milionaris, marxen uns dies a Portugal en cerca d’escriptors potencials.

Entre el sarcasme burlesc d’un Boris Vian i els invents del TBO, els protagonistes aconsegueixen de la màquina que valori alhora el talent literari i l’èxit de vendes. En el seu accidentat periple per Lisboa, hauran de fugir de nombroses persecucions i evitar greus perills.

De retorn a Barcelona, ens adonem que més que una història inversemblant d’espies i altres maquinacions, Nopca ens parla d’un món en què l’edició literària topa amb les necessitats del mercat; ens parla de la impossibilitat de deixar de comptar el nombre de vendes a l’hora de plantejar-se l’edició d’un llibre; ens parla de la utopia de prioritzar “el talent” en una societat que només valora l’interès material.

El talent, una refrescant lectura estival per portar-la més enllà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada