diumenge, 23 de febrer del 2014

La política de la crispació

(Text publicat a La Comarca d'Olot, 20/02/2014)

No per mala sort, sinó més que probablement com a conseqüència de males praxis (o directament d’actes delictius), vivim moments de descrèdit de la política. No ens estranya, doncs, que les últimes enquestes posen l’Estat espanyol al capdavant de la Unió Europea en la convicció sobre la corrupció política per part del conjunt de la ciutadania: un 95%

Corrupció a banda, tampoc no ajuda gens que, en un moment que la majoria de la ciutadania (un 80% segons les enquestes) vol expressar la seva posició a les urnes, la vella política els ho vol impedir apel·lant a designis constitucionals i esgrimint expressions bel·licoses com “xoc de trens”. Massa acostumats estem a sentir que, en política, tot s’hi val per atacar l’adversari.

No, això no ajuda gens a tornar a confiar en la política.

Per sort, encara que no del tot absent de la crispació i de l’atac contra aquell que no és com voldríem, la política més propera, la política olotina, sol anar per altres verals. Almenys això és el que hem intentat des de fa dècades els representants d’ERC al consistori olotí. En els últims mesos, hem reiterat que fins i tot ens reca emprar el terme “oposició” perquè té unes connotacions negatives, d’enfrontament al govern. Estem convençuts que la ciutadania ens ha escollit com a representants perquè intentem fer l’impossible per millorar la ciutat, per donar suport a totes aquelles iniciatives que segueixen un camí positiu, no per atacar o criticar constantment tot el que fan aquells que han rebut més suport a les urnes

Encara que d’altres ho fan, nosaltres no entenem la política com a atac, com a generació de crispació, com a enfrontament permanent contra aquells que no pensen com tu; sinó com el respecte, el debat i, si pot ser, la suma d’esforços perquè, al capdavall, només té sentit la nostra presència si intentem que el conjunt dels nostres conciutadans visquem millor. És clar que ens podem equivocar, és clar que podem prendre decisions errònies, però de cap manera ens podem permetre de perdre les formes o d’adoptar posicions que busquen provocar un conflicte social.

Per això, reclamem de fa temps la implicació de la gent en política, perquè estem convençuts que la participació ens ha d’acabar beneficiant a tots. Perquè, quan ets capaç de parlar amb aquell que pensa diferent, comences a entendre la seva posició encara que no la comparteixis i segur que la convivència acaba millorant. Per això, no podem comprendre de cap de les maneres una democràcia que no deixa opinar els seus ciutadans, que no els deixa expressar-se a les urnes quan ho reclamen. La resposta democràtica al clam popular “volem votar” no pot ser: “No us deixarem!” Això només pot generar crispació i incomprensió quan els que no ens deixen votar ens demanin el seu vot per a no sé quines eleccions.

Pere Gómez

Regidor d’ERC-Olot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada